Mézeink

Akácméz

Az akácméz színe víztiszta, néha halványsárga, ritkábban zöldes árnyalatú. Íze rendkívül édes, gyengén akácvirág illatú, alacsony savtartalmú méz. Sokáig folyékony marad. Nyugtató hatású, ajánlott emésztési zavarok gyógyítására, májbetegségben szenvedők számára, enyhíti a köhögést, továbbá erős fertőtlenítő és méregtelenítő hatása van. Kalciumban gazdag mézfajta. Segít a mészhiányos betegeken, ellensúlyozza az izomgyengeséget. Az akácméz virágportartalma igen alacsony ennek köszönhetően kevésbé allergén.

Vegyes virágméz

A vegyes virágméz nem önálló fajtaméz, mivel összetétele rendkívül eltéro lehet, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül. Hasonlóan jó étrendi hatással bír, mint a fajta mézek.

Bodzás méz

Bodzavirág ágyon érlelt akácméz. Felso légúti megbetegedések kezelésére, lázcsillapításra is használják. Ezen kívül még vízhajtó, vértisztító és köhögéscsillapító.

Levendulaméz

A levendula méz egy különleges ízű méz. A levendula jól ismert illata mellett a vanília és a fahéj íze is kiérezhető. Világos, extra világos borostyán színű. Gyengén savas, keserűség nélkül, íze sokáig megmarad a szánkban. Mérsékelten kristályosodik, nagyon finom. A levendulaméz nagyon ízletes feta sajtra kenve, kék sajttal és olyan fél-lágy sajtokkal, mint a brie stílusú francia sajtok. Desszertnek is kiváló, levendulamézzel ízesíthetünk fagylaltot, krémet, süteményeket. A levendula méz belsőleg vesebajokra, álmatlanság esetén, vagy nyugtatóként alkalmazható, külsőleg nyitott sebekre kenve gyorsítja a gyógyulást.

Repceméz

A repceméz (krémméz) színe krémszínűtől a halvány sárgáig terjedő. Nagyon édes, de emellett van a nyíló repcetáblára emlékeztető enyhe illata. Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz. Magas szőlőcukor tartalma miatt viszont gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé-krémszerűvé válik, ezért hívják krémméznek. Könnyen kenhető. A repceméz az egyetlen méz, amely lúgos kémhatású, ezért gyomorsav túltengés esetén is fogyasztható. Mivel magas a vastartalma, vérszegénység ellen is ajánlott. A repceméz előnyös sportolóknak és szellemi-fizikai munkát végzőknek is. A repcemézet enyhe zamata miatt előszeretettel használhatjuk teába, kávéba, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját.